Hos oss checkar du in med gott samvete

De natursköna omgivningarna runt om Hotell Frykenstrand har, i snart 100 år, skänkt gäster sinnesro samtidigt som de bjuder på sinnesfulla intryck vilka vi vill tro lockar fram kreativitet och personlig utveckling. För oss en självklarhet att även framtida generationer ska få möjlighet att uppleva vårt Frykenstrand. Därför arbetar vi aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor bland annat genom att öka medvetenheten om miljö- och klimatpåverkan bland våra medarbetare, genom att aktivt minska vår miljöpåverkan liksom att ständigt dokumentera och följa upp vårt miljö- och hållbarhetsarbete. För vårt miljö- och hållbarhetsarbete har vi på Hotell Frykenstrand har belönats med den internationella miljömärkningen Green Key som du kan läsa om nedan.

Hotell Frykenstrand tar ytterligare steg i att sänka klimatavtrycket.

Vi fortsätter resan med vårt klimatsmarta arbete och blir i och med nästa satsning Värmlands klimatsmartaste hotell- och konferensanläggning.

Nyligen installerade Hotell Frykenstrand en bergvärmeanläggning med 13 bergvärmehål om 234 meter styck samt två nya värmepumpar. Vi har även installlerat 6 stycken laddningspunkter för publik normalladdning av elfordon. Detta med stöd av Naturvårdsverkets Klimatklivet (Europeiska unionen - NextGenereationEU).
Nu i vår 2023 installerar vi 245 stycken solpaneler på hotellets tak, vilket kommer att producera omkring 102 198 kwh per år. Anläggningens solcellsgeneratoreffekt kommer ligga på 132,64 kWp och det gör att vi närmar oss ett tidvis självförsörjande läge där vi kompletterar med att fortsätta köpa 100% förnybart köpt el från sol, vind och vatten under årets mörkaste timmar. Totalt så motsvarar produktionen en fjärdedel av hotellets förbrukning på årsbasis. Solpanelsanläggningen installeras av Sesol som har en lång erfarenhet av projektering och installation av nyckelfärdiga solcellsanläggningar runt om i landet. 

– Det känns fantastiskt att vi nu fortsätter vår utveckling inom användande av förnybar energi där satsningen på solceller är en sjävklar del. Det är jätteviktigt för oss att ta ansvar för och driva en hållbar omställning inom bland annat energifrågan där vi redan genom vår utveckling av laddstoplar för elbilar tar steg mot att bli ännu mer klimatsmartare. Totalt kommer 54 264 kg koldioxidutsläpp per år undvikas enligt energiberäkningarna ifrån Sesol.
Anläggningen kommer stå klar i slutet av mars. Vi har planerat in det perfekt så vi kan ta tillvara vårens och sommarens alla soltimmar redan i år. Att vi blir helt självförsörjande på el och värme under sommarens alla ljusa timmar är helt otroligt glädjande säger VD Patrik Mörkfors.


Hotellchef Pontus Boman tillägger att vi kommer installera en skärm i hotellets lobby så att alla gäster kan se hur mycket el solcellsanläggningen genererar i realtid. Gästen kan alltså följa denna miljöresa under deras vistelse.

Kevin Larsson Marknadschef på Sesol och Simon Könberg säljare på ett av de 14 stycken Sesol-kontor i Sverige varav ett ligger i Karlstad uttrycker glädje och stolthet i projektet och möjligheten att installera företagets solceller på Hotell Frykenstrand. Eftersom hotellet ligger väldigt fint till, direkt intill sjön Fryken med skogen som närmsta granne, kommer vi ta hänsyn till denna vackra natur och miljö när vi placerar ut solcellerna. De som bor över eller konfererar på Hotell Frykenstrand ska känna miljökänsla i dubbel bemärkelse säger Simon.

Vill ni ha mer information vänligen kontakta:
Patrik Mörkfors, VD Hotell Frykenstrand
Mail: patrik.morkfors@frykenstrand.se
Mobil: 070-750 00 20

Kevin Larsson, Marknadschef på Sesol
Mail: kevin@sesol.se
Mobil: 070-002 68 41

Några länkar til media.
Sesol
Nyaprojekt
Frykstalsbygden (låst artikel)
xbershotelsandtable

Om Green Key

Green Key är en internationell miljömärkning för besöks- och turistanläggningar och finns i över 50 länder runt om i världen. Märkningen drivs internationellt av Foundation for Environmental Education (FEE), som stödjs av några av världens främsta organisationer inom miljö och utbildning såsom UNEP, UNESCO och World Tourism Organization. Organisationen Green Key Sverige driver miljömärkningen nationellt och alla anläggningars Green Key-märkning godkänns och förnyas av en oberoende jury. Samtliga anläggningar kontrolleras också genom regelbundna revisioner, för att säkerställa att kriterierna efterlevs.

Läs mer om Green Key på greenkey.se och greenkey.global.

Hur arbetar vi? 

Genom utmärkelsen Green Key påvisar vi att vi uppfyller deras miljömässiga och sociala hållbarhetskriterier inom 13 olika områden liksom att vi följer nationell lagstiftning och samtidigt investerar i att utveckla och förbättra vårt miljö- och hållbarhetsarbete.

Nedan finner du några exempel på våra åtaganden: 
- Vi använder förnybara el samt energibesparande belysning för att minska energiåtgången. 
- Vi har vidtagit åtgärder för att reducera vattenförbrukningen. 
- Vi källsorter och återvinner allt avfall, även det du som gäst lämnar till oss. 
- Vi använder miljömärkta rengöringsprodukter och använder oss av miljömärkt tvätteri. 
- Vi samarbetar med ett antal lokala råvaruproducenter. 
- Vi uppmanar och utbildar regelbundet personalen i miljö- och hållbarhetsfrågor. 
- Vi arbetar med årliga miljömål för att ständigt förbättra vårt miljö engagemang. 

Vill du veta mer om hur vi arbetar eller har du förslag på hur vi kan förbättra vårt miljöarbete? Tveka då inte att kontakta oss!

Vad kan du som gäst göra?

Genom att välja ett hotell som är certifierat enligt Green Key bidrar du till att ta ansvar för miljön utan att kompromissa med din gästupplevelse eller bekvämligheter hos oss. Naturligtvis finns det även små enkla knep som kan göra att din påverkan på miljön minskar ytterligare. Nedan finner du några exempel på dessa. Som gäst kan hjälpa till att minska din påverkan ytterligare genom:

att följa anvisningarna i ditt gästrum om hur du ska sortera ditt avfall.
att komma ihåg att släcka belysning, stäng av elektronik och dra ur laddare när du lämnar ditt rum.
att tänka på din vattenkonsumtion, genom att duscha lite kortare kan du spara mycket färskvatten. 
att meddela oss om du inte önskar att få ditt rum städat varje dag, i det fall du bor flera nätter. 
att använda din handduk en extra dag, det spar både på transporten till tvätteriet liksom vatten- och energiförbrukningen.
att dricka kranvatten istället för buteljerat vatten.

Har du ytterligare tips på hur vi gemensamt kan ta ansvar för vår miljö och minska avtrycket, tipsa oss gärna! 

BWH(SM) hotels are independently owned and operated. ©2024 Best Western International, Inc.
Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik.