Frykenstrands historia

Sjönära vistelser sedan 1923

Hotellet byggdes ursprungligen som en privatbostad med ett annex år 1923. Ett pensionat med namn Lillmans Pensionat drevs senare av Anna Lillman fram till 1932 då huset så olyckligt brann ner. En man vid namn Noak Andersson köpte därefter fastigheten och byggde upp pensionatet igen.
Pensionatet drevs sedan fram till 1943 då han sålde fastigheten till nybildade ”Värmlands arbetarkvinnors semesterhem” som startats av en socialdemokratisk kvinnoförening. Detta tack vare ett beslut i riksdagen (statligt stöd för ”semesterhem för husmödrar” klubbades igenom år 1939) som gjorde det möjligt för hårt arbetande husmödrar att få semester varje år. Det var den då socialdemokratiska riksdagsledamoten Hildur Humla som ansåg att arbetarkvinnorna behövde ett semesterhem i Värmland och drev därför igenom projektet.

Föreningen Värmlands arbetskvinnors semesterhem invigdes 27:e juni 1943 och var det enda semesterhem för arbetande husmödrar från 40-talet fram till 80-talet i hela Värmland. Verksamheten finansierades via bidrag från fackrörelsen, industrin och en subventionerad dygnskostnad som gästerna betalade själva. Kvinnorna reste hit utan barn och under två till tre veckor fick de egen tid och blev uppassade med helpension som även inkluderade att frukosten serverades med bricka på sängen.”

1974 påbörjades samarbete med ABF och det skede en tydlig förändring, man asfalterade bl.a. vägen ner till sjön för att rullstolsbundna ska kunna utnyttja faciliteterna. 1985 byggde man ut fastigheten med 41 rum tillsammans med hotellets stolthet Frykensalen. Vid invigningen den 10 maj samma år bytte man även namnet till Frykenstrand Semester och Kursgård. Här bedrevs kursgård för ABF, arbetarrörelsen och socialdemokraterna. Under en viss tid bedrevs även Frykenstrand som en rehabiliteringsanläggning som utnyttjades av Landstinget.

1994 bytte man namn till Hotel Frykenstrand. Samma år installerade man även sjövärme som har försett hotellet med värme sedan dess. Året efter byggdes hotellet ut med en restaurangmatsal och ett burspråk med ”Fönster mot Fryken” som man senare marknadsförde sig med.

1999 Köpte Lena Bergström in sig med 51% i fastigheten och driften, resterande (ca: 40%) ägdes LO, ABF och SAP samt ett antal mindre organisationer och privatpersoner (ca: 200 personer) ägde 9%. Man ändrade inriktning till en mer renodlad turist- konferens- och hotellanläggning.
Hotellet anslöt sig under Lenas ledning till Svenska Kursgårdar som sedan bytte namn till Svenska Möten för att få konferenser även utanför arbetarrörelsen. Under 2000-talet bytte Lena Bergsröm namn på Frykensalen till Erlingsalen och köpte i samband med detta in konst ifrån Karl Erling Ärlingsson, b.la. en omtalad tavla som satt uppe i taket i konferenssalen.
Under 7 år på 2000-talet anordnade Anita Bergvall, kontorist på LO-distriktet, lite av en husmorsemester igen men då för ensamstående mammor med barn som kanske inte hade råd att åka på semester. LO distriktet och mammornas fackförbund stod för kostnaderna och de fick vara på hotellet i 3 dagar med helpension. Barnvakter var inhyrda och åkte på utflykter med barnen samtidigt som mammorna fick gå olika kurser och föreläsningar under perioden de bodde på hotellet.

2016 köptes fastigheten av Centria Management som i sin tur hyrde ut hotellet till Nuvida AB som drev asylboende åt Migrationsverket. Kontraktet varade i 9 månader I samband med försäljningen skänkte Lena Bergström tavlan i Erlingssalen till Sunne kommun.
I september 2017 köpte familjen Mörkfors fastigheten och efter renovering av rum och allmänna ytor slogs portarna upp till hotellet i början av 2018 igen. Den här gången med en kedjetillhörigt till Best Western. Under renoveringen utökade man hotellet med tre rum till totalt 62 rum. Den äldre delen av hotellet med 19 hotellrum gjordes helt om och inreddes med inredning från nerlagda hotell Selma Lagerlöf i Sunne, denna del kallas nu för Selmaflygeln. I samband med renoveringen byggde man också en bar i restaurangen samt bytte ut alla fönster i lobby och fönsterna i hotellrummen på Selmaflygeln.

Hotell Frykenstrand, Sure Hotel Collection by Best Western är idag det fullständiga namnet och hotellet är idag ett miljöcertifierat genom Green Key.

Det finns en bok skriven om hotellet av journalisten Annika Lindqvist som finns i biblioteket i receptionslobbyn för gäster och personal att bläddra i om man är mer nyfiken på hotellets gedigna historia.
BWH(SM) hotels are independently owned and operated. ©2024 Best Western International, Inc.
Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik.